Dus ik ben. Ik ben ijdel, dus ik ben

Ik ben ijdel, dus ik ben

zondag, 6 mei 2012 23:50 Nederland 2

Presentatie: Stine Jensen

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Filosofe Stine Jensen onderzoekt hoe mensen zichzelf definiëren in de hedendaagse beeldcultuur. Aflevering: Ik ben ijdel, dus ik ben.

Stine Jensen gaat op zoek naar de filosofische wortels van onze identiteit en ze test ondertussen de houdbaarheid van het gedachtegoed van eeuwenoude filosofen.

Het begint allemaal in Amsterdam. Samen met Rob Wijnberg, Stephan Sanders, Frank Meester en Désanne van Brederode formuleert ze een filosofisch dilemma. Vervolgens reist ze de hele wereld over naar bijzondere locaties en spraakmakende filosofen. Alain de Botton in Londen en  Thomas de Zengotita in New York verklaren onder meer onze behoefte aan emo-tv; de omstreden Australische filosoof Peter Singer beweert bereid te zijn om zijn eigen leven op te offeren als hij daarmee duizend levens kan redden.

Aflevering: Ik ben ijdel, dus ik ben

Meer dan ooit zijn we bezig met wie en waarom we zijn. Waarom zijn we zo bezig met hoe we overkomen? Ben ik mezelf of speel ik een rol? Zou Obama ooit ‘zichzelf’ zijn?

Schrijver/dichter Maarten Doorman: ‘Waarom zouden we onszelf moeten willen zijn? Ben je niet gewoon de rollen die je speelt? Alleen blijft dan de vraag: Wie is degene die die rollen speelt?”

Met o.a. Frank Meester, Maarten Doorman, Alain de Botton, Arie Boomsma en de actrices Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt.


Naar de website: http://www.dusikben.nl

E-mail: dusikben@human.nl

In onze taal kennen we de uitdrukking "ijdele hoop". Dat is hoop die tevergeefs is. IJdelheid is om je persoonlijkheid op te krikken. Dat kan op heel veel manieren.
Persoonlijkheid komt van het Griekse woord "persona" wat masker betekent. De personages op het tonaal werden gespeeld met maskers. Personages die we in het dagelijks leven is vaak ijdelheid en tevergeefs want met ijdelheid komen we steeds van ons ware ik af te staan. Het stimuleren van ijdelheid is ook een economische factor. Want zonder de ijdelheid-economie zouden veel banen verloren gaan. Denk maar eens aan de mode industrie. Op zich is ijdelheid niet zo erg zolang je maar in de gaten hebt dat je ijdel bent. Wanneer dat niet zo is ben je een slaaf van eigen ijdelheid.

0

Jan-Willem Burgerhof

06 mei 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy